Nieuws

Het laatste nieuws van markvandewijn

Maart 2023

Maart is de maand van typisch Duits

Maart, het voorjaar komt er aan. De vogels zingen weer. De natuur komt tot leven. Deze maand staat in het teken van ‘Typisch Duits’. Zes verschillende wijnen die een prachtig beeld geven van de kwaliteit van Duitse wijnen van dit moment. De mixdoos van maart neemt je mee op wijnreis door 5 verschillende Duitse wijnbouwgebieden.

Het voorjaar betekent ook het begin van het nieuwe groeiseizoen. De natuur komt weer tot leven. Sapstromen komen op gang in de wijnstokken. Al snel volgen de eerste bladeren en knoppen. Heel benieuwd wat 2023 gaat brengen!

Duitse wijn kopen

Februari 2023

Februari is winterwijnen maand

Het is al weer februari! Tijd voor stevige winterwijnen en een lekkere stoofpot. Deze maand zijn 6 wijnen waar je echt je tanden in kunt zetten in de aanbieding. Het zijn 2 fruitige witte wijnen en 4 krachtige rode wijnen. Met een ‘bezoek’ aan 4 verschillende wijnbouwgebieden is het een fantastische wijnreis door Duitsland.

Winter in de wijngaard

Januari 2023

Januari is ‘buiten-de-kaart-’ en opruim-maand

Begin januari worden de flessen geteld. Tijdens het jaarlijkse ‘stocken’ vind ik altijd ‘vergeten’ wijnen. Daarnaast is het tijd om op te ruimen. En zo weer ruimte te maken voor nieuwe aanwinsten en de nieuwe jaargang (2022).

duitse wijn kopen

December 2022

December is Sekt-maand (bubbels)

December is, traditiegetrouw, Sekt-maand bij markvandewijn.

In december zijn zes verschillende Sekten (Bubbelwijnen) in de aanbieding bij markvandewijn. Uit vier verschillende wijnbouwgebieden. Heerlijk voor bij een Champagne-ontbijt, als aperitief en natuurlijk om het jaar met een knal af te sluiten.

November 2022

November is Herfstwijn-maand

Herfst: de bladeren vallen, de klok staat weer op wintertijd. De dagen worden snel korter en kouder. Tijd voor een stevige(re) wijn in het glas.

Begin dit jaar proefde ik de eerste witte wijnen van 2021. Veel wijnen waren erg gesloten. Ik was niet echt enthousiast over de kwaliteit. Maar zoals vaker met lastige jaren hebben de wijnen tijd nodig. De 2021-ers zijn er nu echt. Ze zijn heerlijk fris en fruitig. Het alcoholpercentage ligt ca. 1-1,5 lager dan in de afgelopen jaren. Dus je kunt gerust een extra glas drinken.

In november zijn er 6 verschillende herfstwijnen in de aanbieding. Vier aromatische witte wijnen en 2 aardse rode. Uit 4 verschillende Duitse wijnbouwgebieden. Laat de winter maar komen! 🌨️

 

Wolfgang Schneider Herfst (Nahe)

Oktober 2022

Oktober is Spätburgunder-maand

De meeste wijnboeren hebben de oogst van 2022 inmiddels afgesloten. Op een aantal percelen hangen nog wat Riesling-druiven. Mogelijk dat een gouden oktober nog wat mooie druiven oplevert voor een goede (trocken)beerenauslese. Of een Eiswein in december/januari?

Eind augustus leek alles erop dat het een vroege en vooral korte oogst zou worden. Dat veranderde toen het begin september koeler werd en begon te regenen. De druiven zogen zich gelijk vol met water, waardoor het suikergehalte snel daalde. Ook de aroma’s liepen terug. Veel wijnboeren hebben ca. 10 dagen gewacht met de oogst. De laatste druiven van 2022 kwamen eind september in de kelder.

Over het algemeen is er grote tevredenheid over de kwaliteit van de 2022 druiven. Vooral de blauwe druiven zijn mooi rijp en vol sap. De hoeveelheid lijkt net iets onder het gemiddelde te liggen.

In oktober zijn er 6 verschillende Spätburgunders (Pinot Noir) in de aanbieding. Eén witte wijn en 5 rode wijnen. Uit 4 verschillende Duitse wijnbouwgebieden. Stuk voor stuk heerlijke wijnen voor een super herfst!

Spätburgunder

September 2022

September is Federweisser-maand

Voor de liefhebbers is er half september Federweisser. In samenwerking met Weingut Braunewell en Café Brecht laat ik ca. 150 flessen van dit explosieve sap naar Amsterdam komen. Een fles Federweisser (1 liter) kost EUR 7,00. Let op! De voorraad is zeer beperkt en alleen verkrijgbaar bij bestelling voor 15 september. Stuur een email met je reservering (aantal flessen).

De oogst van de 2022-druiven is erg vroeg. Veel wijnboeren zijn eind augustus al gestart. Als eerste worden de druiven geplukt voor de basis-wijnen voor Sekt. Die hebben lekkere frisse zuren nodig. Ondanks de droogte en hitte zijn de geluiden over de kwaliteit erg positief. De druiven zijn mooi rijp en de opbrengst lijkt goed.

Naast het Federweisser-feest zijn in september 6 verschillende Burgunders (Pinots) in de aanbieding. Vier witte wijnen, 1 rosé en 1 rode wijn. Uit 3 verschillende Duitse wijnbouwgebieden. Stuk voor stuk heerlijke wijnen voor de nazomer!

Iphofer Kronsberg

Augustus 2022

Augustus is superzomer-wijn maand

De zomer van 2022 is zo mooi. Heel veel zon en heerlijke temperaturen. Volop genieten van een (bijna) Spaanse zomer. En de voorspellingen voor de komende augustus-weken zijn super!

Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. In Duitsland is het een van de heetste zomers ooit gemeten. Met een enorm tekort aan neerslag. De druiven hebben flink te lijden. Met name de jonge stokken krijgen flink water anders overleven ze het niet. De oude stokken hebben hele diepe wortels. Die redden het wel. Maar dan is er een ander probleem: zonnenbrand. Door de zon verbranden de druiven en drogen uit. Het wordt weer flink selecteren voor veel wijnboeren.

De start van de oogst is waarschijnlijk eind augustus/begin september. Afhankelijk van het weer de komende weken. Vergelijkbaar dus met 2020. Maar heel anders dan vorig jaar (start oogst 3e week september). Stefan Braunewell en Mathias Wolf spreken over een uitstekende kwaliteit van de druiven. En er zijn weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Daumen drücken!

In augustus zijn 6 verschillende superzomer-wijnen in de aanbieding. Uit maar liefst 4 verschillende Duitse wijnbouwgebieden.

Gewasbescherming Ahr

Juli 2022

Juli is Zomerwijnen-maand

Juli is dé zomermaand. Het lekkere weer vraagt om frisse en vrolijke wijnen.

De overstromingen van de Ahr van 15 juli 2021 zijn grotendeels vergeten. Ik heb 19 juni een bezoek gebracht aan Lukas Sermann. Het is nog steeds een puinhoop in het Ahr-dal. De meeste huizen staan er nog net zo bij als na de overstroming. Alle ruiten zijn eruit tot de 3e verdieping en nog onder de modder.

Lukas Sermann heeft de opslag inmiddels weer opgeknapt. Het huis aan de Seilbahnstrasse is voor een groot deel hersteld (zie de onderstaande foto). De wijnen van jaargang 2021 zijn van prima kwaliteit. Met veel hulp van bevriende wijnboeren heeft Lukas een mooie collectie neergezet.

In juli zijn 6 verschillende zomerwijnen in de aanbieding. Uit maar liefst 4 verschillende Duitse wijnbouwgebieden.

Weingut Sermann

Juni 2022

Juni is Burgunder-maand

Juni staat in het teken van de Burgunders (Pinots). Riesling is de ster van de Duitse wijnen. En dat is zeker terecht. De Duitse Rieslings horen tot de wereldtop. De laatste jaren worden de Burgunders steeds sterker. Zeker die uit de zuidelijker gelegen wijnbouwgebieden, zoals Pfalz en Baden.

Markvandewijn zet 6 Burgunders uit 4 verschillende wijnbouwgebieden in de zomerzon. Twee wijnen zijn echte collector’s items, nl. de Auxerrois van Frieden-Berg en de Braunewell Grauer Burgunder ORANGE.

De eerste 2021-ers druppelen binnen bij markvandewijn. Het wijnjaar 2021 is vergelijkbaar met 2010 en 2004. Veel regen in de zomer en relatief koele temperaturen. Bij de wijnboeren die het risico hebben genomen de druiven laat te oogsten liggen fantastische witte wijnen in de kelder. De kwaliteit van het rood is nog even afwachten.

FriesWeinbergSchiefer

Mei 2022

Mei is aspergewijn-maand

De asperges zijn weer volop verkrijgbaar. Het ‘witte goud’ smaakt bijzonder goed met een glas Duitse wijn. De wat aardse, minerale wijnen zijn het beste. Ik zweer al jaren dat Silvaner de lekkerste combinatie is. Dit jaar is het spannender! Met drie Silvaners en 3 andere heerlijke frisse wijnen. Laat maar komen die asperges. Wacht niet te lang. Ze zijn echt het lekkerst aan het begin van het seizoen!

Tip voor een ‘Amsterdams’ adres om je asperges in te kopen (geen commissie 😁): Meer Asperges Lijnden.

Asperges

April 2022

April is Riesling-maand

Op 13 maart was de Riesling-druif jarig: 587 jaar oud. Om dat te vieren is het Riesling-maand bij markvandewijn. Deze keer staan 6 verschillende Rieslings in de schijnwerpers. Met een ‘bezoek’ aan 5 verschillende wijnbouwgebieden is het ook weer een heerlijke wijnreis door Duitsland.

Riesling Tattoo