Nieuws

Het laatste nieuws van markvandewijn

Augustus 2022

Augustus is superzomer-wijn maand

De zomer van 2022 is zo mooi. Heel veel zon en heerlijke temperaturen. Volop genieten van een (bijna) Spaanse zomer. En de voorspellingen voor de komende augustus-weken zijn super!

Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. In Duitsland is het een van de heetste zomers ooit gemeten. Met een enorm tekort aan neerslag. De druiven hebben flink te lijden. Met name de jonge stokken krijgen flink water anders overleven ze het niet. De oude stokken hebben hele diepe wortels. Die redden het wel. Maar dan is er een ander probleem: zonnenbrand. Door de zon verbranden de druiven en drogen uit. Het wordt weer flink selecteren voor veel wijnboeren.

De start van de oogst is waarschijnlijk eind augustus/begin september. Afhankelijk van het weer de komende weken. Vergelijkbaar dus met 2020. Maar heel anders dan vorig jaar (start oogst 3e week september). Stefan Braunewell en Mathias Wolf spreken over een uitstekende kwaliteit van de druiven. En er zijn weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Daumen drücken!

In augustus zijn 6 verschillende superzomer-wijnen in de aanbieding. Uit maar liefst 4 verschillende Duitse wijnbouwgebieden.

Gewasbescherming Ahr

Juli 2022

Juli is Zomerwijnen-maand

Juli is dé zomermaand. Het lekkere weer vraagt om frisse en vrolijke wijnen.

De overstromingen van de Ahr van 15 juli 2021 zijn grotendeels vergeten. Ik heb 19 juni een bezoek gebracht aan Lukas Sermann. Het is nog steeds een puinhoop in het Ahr-dal. De meeste huizen staan er nog net zo bij als na de overstroming. Alle ruiten zijn eruit tot de 3e verdieping en nog onder de modder.

Lukas Sermann heeft de opslag inmiddels weer opgeknapt. Het huis aan de Seilbahnstrasse is voor een groot deel hersteld (zie de onderstaande foto). De wijnen van jaargang 2021 zijn van prima kwaliteit. Met veel hulp van bevriende wijnboeren heeft Lukas een mooie collectie neergezet.

In juli zijn 6 verschillende zomerwijnen in de aanbieding. Uit maar liefst 4 verschillende Duitse wijnbouwgebieden.

Weingut Sermann

Juni 2022

Juni is Burgunder-maand

Juni staat in het teken van de Burgunders (Pinots). Riesling is de ster van de Duitse wijnen. En dat is zeker terecht. De Duitse Rieslings horen tot de wereldtop. De laatste jaren worden de Burgunders steeds sterker. Zeker die uit de zuidelijker gelegen wijnbouwgebieden, zoals Pfalz en Baden.

Markvandewijn zet 6 Burgunders uit 4 verschillende wijnbouwgebieden in de zomerzon. Twee wijnen zijn echte collector’s items, nl. de Auxerrois van Frieden-Berg en de Braunewell Grauer Burgunder ORANGE.

De eerste 2021-ers druppelen binnen bij markvandewijn. Het wijnjaar 2021 is vergelijkbaar met 2010 en 2004. Veel regen in de zomer en relatief koele temperaturen. Bij de wijnboeren die het risico hebben genomen de druiven laat te oogsten liggen fantastische witte wijnen in de kelder. De kwaliteit van het rood is nog even afwachten.

FriesWeinbergSchiefer

Mei 2022

Mei is aspergewijn-maand

De asperges zijn weer volop verkrijgbaar. Het ‘witte goud’ smaakt bijzonder goed met een glas Duitse wijn. De wat aardse, minerale wijnen zijn het beste. Ik zweer al jaren dat Silvaner de lekkerste combinatie is. Dit jaar is het spannender! Met drie Silvaners en 3 andere heerlijke frisse wijnen. Laat maar komen die asperges. Wacht niet te lang. Ze zijn echt het lekkerst aan het begin van het seizoen!

Tip voor een ‘Amsterdams’ adres om je asperges in te kopen (geen commissie 😁): Meer Asperges Lijnden.

Asperges

April 2022

April is Riesling-maand

Op 13 maart was de Riesling-druif jarig: 587 jaar oud. Om dat te vieren is het Riesling-maand bij markvandewijn. Deze keer staan 6 verschillende Rieslings in de schijnwerpers. Met een ‘bezoek’ aan 5 verschillende wijnbouwgebieden is het ook weer een heerlijke wijnreis door Duitsland.

Riesling Tattoo

Maart 2022

Maart is de maand van typisch Duits

Maart, het voorjaar komt er aan. De vogels zingen weer. De natuur komt tot leven. Deze maand staat in het teken van ‘Typisch Duits’. Zes verschillende wijnen die een prachtig beeld geven van de kwaliteit van Duitse wijnen van dit moment. De mixdoos van maart neemt je mee op wijnreis door 5 verschillende wijnbouwgebieden.

Het voorjaar betekent ook het begin van het nieuwe groeiseizoen. De natuur komt weer tot leven. Sapstromen komen op gang in de wijnstokken. Al snel volgen de eerste bladeren en knoppen. Heel benieuwd wat 2022 gaat brengen!

Duitse wijn kopen

Februari 2022

Februari is winterwijnen maand

Het is al weer februari! Tijd voor stevige winterwijnen en een lekkere stoofpot. Deze maand zijn 6 wijnen waar je echt je tanden in kunt zetten in de aanbieding. Het zijn 3 fruitige witte wijnen en 3 krachtige rode wijnen. Met een ‘bezoek’ aan 6 verschillende wijnbouwgebieden is het een fantastische wijnreis door Duitsland.

Winter in de wijngaard

Januari 2022

Januari is ‘buiten-de-kaart-’ en opruim-maand

Begin januari worden de flessen geteld. Tijdens het jaarlijkse ‘stocken’ vind ik altijd vergeten wijnen. Daarnaast is het tijd om op te ruimen. En zo weer ruimte te maken voor nieuwe aanwinsten en de nieuwe jaargang (2021).

duitse wijn kopen

December 2021

December is Sekt-maand (bubbels)

December is, traditiegetrouw, Bubbels-maand bij markvandewijn.

In december zijn zes verschillende Bubbelwijnen in de aanbieding bij markvandewijn. Uit vier verschillende wijnbouwgebieden. Heerlijk voor bij een Champagne-ontbijt en om het jaar feestelijk af te sluiten.

November 2021

November is Herfstwijn-maand

Herfst: de bladeren vallen, de klok staat weer op wintertijd. De dagen worden snel korter en kouder. Tijd voor een stevige wijn in het glas.

De oogst in Duitsland is afgerond. Door vorst in mei en valse meeldauw in de natte zomer is de opbrengst lager dan in voorgaande jaren. De kwaliteit van de druiven is over het algemeen goed. De 2021 wijnen beloven fruitig te zijn met fijne zuren en een moderaat alcoholpercentage.

Op een aantal percelen hangen nog wat druiven. In afwachting van de eerste matige vorst. Gaat 2021 weer een Eiswein mogelijk maken?

In november zijn zes verschillende Herfstwijnen in de aanbieding bij markvandewijn. Uit vier verschillende wijnbouwgebieden. Stuk voor stuk stevige wijnen.

Zimmerle blauwe druiven

Oktober 2021

Oktober is Pinot Paradise maand

Oktober is de eerste echte herfst-maand. De dagen worden koeler en korter. We zijn weer meer binnen. Tijd voor een goed glas Duitse rode wijn!

De oogst in Duitsland is momenteel in volle gang. De start is zo’n 2 a 3 weken later dan vorig jaar. Door het relatief koele weer zal de oogstduur ook langer zijn dan de afgelopen jaren. Waarschijnlijk worden de laatste druiven (vooral Riesling) eind oktober naar binnen gehaald. De berichten zijn positief. De kwaliteit van de druiven en hoeveelheid lijken goed. Er moet wel streng geselecteerd worden ivm rotting.

Oktober staat in het teken van Duitsland Pinot Paradise. Iedereen kent natuurlijk de Riesling als Koning(in) van de Duitse wijndruiven. De Duitse Pinots (Burgunder) zijn vaak wat onderbelicht. Daarom zijn in oktober zes verschillende Pinots in de aanbieding bij markvandewijn. Uit vier verschillende wijnbouwgebieden. Drink de wijnen licht gekoeld.

Bruegel Spaetburgunder

September 2021

September is Burgunder-maand

September 2021: markvandewijn bestaat 13 jaar! Dit jaar geen bestseller-maand. Door de overstromingen van de Ahr zijn niet alle wijnen beschikbaar. Met name mijn voorraad Bellabianca is heel beperkt. Lukas Sermann geeft begin september door welke wijnen nog verkrijgbaar zijn.

In september zijn 6 verschillende Burgunders (4 witte wijnen, 1 rosé en 1 rode wijn) in de aanbieding bij markvandewijn. Stuk voor stuk vrolijke wijnen uit maar liefst 4 verschillende wijnbouwgebieden. Op een heerlijke nazomer en aanloop naar de herfst. Zum Wohl!

Voor de liefhebbers is er eind september/begin oktober Federweisser. In samenwerking met Weingut Braunewell en Café Brecht laat ik ca. 150 flessen van dit explosieve sap naar Amsterdam komen. Een fles Federweisser (1 liter) kost EUR 6,50. Let op! De voorraad is zeer beperkt en alleen verkrijgbaar bij bestelling voor 25 september. Stuur een email met je reservering (aantal flessen).

Iphofer Kronsberg