Nieuws

Het laatste nieuws van markvandewijn

Mei 2024

Mei is aspergewijn-maand

De asperges zijn weer volop verkrijgbaar. Het ‘witte goud’ smaakt bijzonder goed met een glas Duitse wijn. De wat aardse, minerale wijnen zijn het beste. Ik zweer al jaren dat Silvaner de lekkerste combinatie is. Dit jaar is het spannender! Met 2 Silvaners en 4 andere heerlijke frisse wijnen. Laat maar komen die asperges. Wacht niet te lang. Ze zijn echt het lekkerst aan het begin van het seizoen!

Tip voor een ‘Amsterdams’ adres om je asperges in te kopen (geen commissie 😁): Meer Asperges Lijnden.

Asperges

April 2024

April is Riesling-maand

Op 13 maart was de Riesling-druif jarig: 589 jaar oud. Om dat te vieren is het Riesling-maand bij markvandewijn. Deze keer staan 6 verschillende Rieslings in de schijnwerpers. Met een ‘bezoek’ aan 5 verschillende wijnbouwgebieden is het ook weer een heerlijke wijnreis door Duitsland.

Riesling Tattoo

Maart 2024

Maart is de maand van typisch Duits

Maart, het voorjaar komt er aan. De vogels zingen weer. De natuur komt tot leven. Deze maand staat in het teken van ‘Typisch Duits’. Zes verschillende wijnen die een prachtig beeld geven van de kwaliteit van Duitse wijnen van dit moment. Met een ‘bezoek’ aan 5 verschillende wijnbouwgebieden is het een heerlijke wijnreis door Duitsland.

Het voorjaar betekent ook het begin van het nieuwe groeiseizoen. De natuur komt weer tot leven. Sapstromen komen op gang in de wijnstokken. Al snel volgen de eerste bladeren en knoppen. Heel benieuwd wat 2024 gaat brengen!

Duitse wijn kopen

Februari 2024

Februari is nieuwe en oude wijnen maand

De eerste wijnen van 2023 druppelen binnen. En gelijk zijn het oa. 2 van mijn persoonlijke favorieten. De Kesselring Blanc de Noir en de Wolf Grauer Burgunder vom Kalkstein. Beide wijnen zijn heerlijk fis en fruitig. Met wat minder zuren dan de 2022-ers. Half procent alcohol meer. 2023 is een super jaar voor witte wijnen.

Dit keer geen winterwijnen-maand bij markvandewijn. Ik kijk uit naar het voorjaar. Deze maand staat in het teken van nieuwe en oude wijnen. Met 2 nieuwe jaargangen in de aanbieding. En een vrolijke jonge rode Dornfelder (eigenlijk alleen voor horeca). Twee witte wijnen en een gerijpte rode Spätburgunder maken de selectie compleet.

Winter in de wijngaard

Januari 2024

Januari is ‘buiten-de-kaart-’ en opruim-maand

Begin januari worden de flessen geteld. Tijdens het jaarlijkse ‘stocken’ vind ik altijd ‘vergeten’ wijnen. Vergeten? Waarom? Deze bijzondere wijnen zijn juist zo goed!

Daarnaast is het tijd om op te ruimen. En zo weer ruimte te maken voor nieuwe aanwinsten en de nieuwe jaargang (2023).

duitse wijn kopen

December 2023

December is Sekt-maand (bubbels)

December is, traditiegetrouw, Sekt-maand bij markvandewijn.

In december zijn zes verschillende Sekten (Bubbelwijnen) in de aanbieding bij markvandewijn. Uit vier verschillende wijnbouwgebieden. Heerlijk voor bij een Champagne-ontbijt, als aperitief en natuurlijk om het jaar met een feestelijke knal af te sluiten.

November 2023

November is Herfstwijn-maand

Herfst: de bladeren vallen, de klok staat weer op wintertijd. De dagen worden snel korter en kouder. Tijd voor een stevige(re) wijn in het glas.

De gouden oktober is niet gekomen. We hebben de natste oktobermaand uit de geschiedenis. Ook in Duitsland is veel regen gevallen. Zeker goed voor de jonge wijnstokken.

Inmiddels zijn vrijwel alle druiven geplukt. Op enkele percelen hangen nog wat Riesling-druiven. In afwachting van de eerste echte vorst. Krijgen we een 2023-er Eiswein?

In november zijn er 6 verschillende herfstwijnen in de aanbieding. Drie krachtige witte wijnen en 3 aardse rode. Uit 4 verschillende Duitse wijnbouwgebieden. Laat de winter maar komen!

 

Wolfgang Schneider Herfst (Nahe)

Oktober 2023

Oktober is Spätburgunder-maand

De meeste wijnboeren hebben de oogst van 2023 inmiddels afgesloten. Op een aantal percelen hangen nog wat Riesling-druiven. Mogelijk dat een gouden oktober nog wat mooie druiven oplevert voor een goede (trocken)beerenauslese. Of een Eiswein in december/januari?

Het is een van de kortste oogsten uit de geschiedenis. De Braunewells hebben 20 dagen onafgebroken gewerkt om de druiven in de kelder te krijgen (normaal is ca. 45 dagen). Door de grote hoeveelheid regen in augustus zijn sommige druiven opengebarsten. Als gevolg daarvan ontstaat rot. Dat betekent veel extra werk (selectie) om alleen de gezonde druiven in de pers te krijgen.

Over het algemeen is er grote tevredenheid over de kwaliteit van de 2023 druiven. Vooral de blauwe druiven zijn mooi rijp en vol sap. De hoeveelheid ligt waarschijnlijk rond het gemiddelde.

In oktober zijn er 6 verschillende Spätburgunders (Pinot Noir) in de aanbieding. Eén witte wijn, 1 rosé en 4 rode wijnen. Uit vier verschillende Duitse wijnbouwgebieden. Stuk voor stuk heerlijke wijnen voor een super herfst!

Spätburgunder

September 2023

September is Federweisser- en Burgunder-maand

Voor de liefhebbers is er half september weer Federweisser.

In samenwerking met Weingut Braunewell en Café Brecht laat ik ca. 150 flessen van dit explosieve sap naar Amsterdam komen. Een fles Federweisser (1 liter) kost EUR 8,00. Let op! De voorraad is zeer beperkt en alleen verkrijgbaar bij bestelling voor 15 september. Stuur een email met je reservering (aantal flessen).

De oogst van de 2023-druiven is weer vroeg. Veel wijnboeren starten begin september. Als eerste worden de druiven geplukt voor de basis-wijnen voor Sekt. Die hebben lekkere frisse zuren nodig. De jaargang 2023 is vergelijkbaar met 2022: een droge, warme zomer. Met veel regen in augustus. De eerste september weken beloven ideale omstandigheden. Veel zon, temperatuur rond de 25 graden en koele nachten (10 graden). Het lijkt zeker een snelle oogst te worden.

Naast het Federweisser-feest zijn in september 6 verschillende Burgunders (Pinots) in de aanbieding. Drie witte wijnen, 1 rosé en 2 rode wijnen. Uit 3 verschillende Duitse wijnbouwgebieden. Stuk voor stuk heerlijke wijnen voor de nazomer!

Gewasbescherming Ahr

Augustus 2023

Augustus is bijna oogstmaand!

“Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan krijgen we zeker goede wijn.”

De oogst van de 2023-druiven start waarschijnlijk begin september. Het ziet er momenteel erg goed uit in de wijngaarden.

Na een heerlijke zonnige maand juni volgde een natte en koele juli. In Duitsland waren de temperaturen in de eerste helft van juli aanmerkelijk hoger dan in Nederland. Met name de jonge wijnstokken hadden te lijden onder de droogte. De wijnboeren keken uit naar regen. En die kwam dan eindelijk in de laatste week van juli. Eigenlijk precies op tijd. Op dit moment (eind juli) is men bezig met de ‘groene oogst’. Het wegknippen van druiven om de overgebleven trossen meer kans te geven om veel suiker op te bouwen.

Augustus vraagt om lekkere frisse, droge wijnen. Geniet van de zon op het terras, balkon of in de tuin met een goed glas.

In augustus zijn 6 mooie wijnen in de aanbieding. Vier witte wijnen, 1 rode en 1 rosé. Uit 5 verschillende Duitse wijnbouwgebieden.

Iphofer Kronsberg

Juli 2023

Juli is doordrink maand

Wat een heerlijke maand juni hebben we gehad! Veel zon en aangename temperaturen. Hopelijk zet het weer zo door in juli.

Door het slechte weer van het voorjaar is er een achterstand in de groei van de druiven ontstaan. Die is inmiddels (ruimschoots) ingehaald. De natuur ligt weer op schema. De bloei van de druiven is net (per 1 juli) voorbij. Over ca. 100 dagen is de oogst van de druiven in Duitsland.

Dorstig weer vraagt om echte doordrinkers. Lekkere frisse, droge wijnen met aangename zuren. Heerlijk voor op het terras of balkon. Bij een zomerse salade, de BBQ of zomaar.

Deze maand zijn 6 doordrink wijnen in de aanbieding. Vier witte wijnen en 2 rosé. Uit 4 verschillende Duitse wijnbouwgebieden.

Trollfelsen

Juni 2023

Juni is midzomerwijn maand

We zijn al weer bijna halverwege het jaar 2023. Woensdag 21 juni is de langste dag van het jaar. Lekker lang genieten van een goed glas Duitse wijn in de zon. Na het slechte voorjaar hebben we wel een mooie zomer verdiend.

De eerste 2022-ers druppelen binnen bij markvandewijn. Het wijnjaar 2022 is vergelijkbaar met 2019 en 2020. Een vroeg voorjaar met relatief hoge temperaturen, gevolgd door een lange, warme zomer. Ten opzichte van de 2021-ers hebben de wijnen iets meer alcohol en wat minder strenge zuren. Aangename drinkwijnen.

Deze maand zijn 6 super frisse midzomer-wijnen in de aanbieding. Vijf witte wijnen en 1 rosé. Uit 4 verschillende Duitse wijnbouwgebieden.

FriesWeinbergSchiefer

nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor de markvandewijn nieuwsbrief!