Nieuws

Het laatste nieuws van markvandewijn

Mei 2022

Mei is aspergewijn-maand

De asperges zijn weer volop verkrijgbaar. Het ‘witte goud’ smaakt bijzonder goed met een glas Duitse wijn. De wat aardse, minerale wijnen zijn het beste. Ik zweer al jaren dat Silvaner de lekkerste combinatie is. Dit jaar is het spannender! Met drie Silvaners en 3 andere heerlijke frisse wijnen. Laat maar komen die asperges. Wacht niet te lang. Ze zijn echt het lekkerst aan het begin van het seizoen!

Tip voor een ‘Amsterdams’ adres om je asperges in te kopen (geen commissie 😁): Meer Asperges Lijnden.

Asperges

April 2022

April is Riesling-maand

Op 13 maart was de Riesling-druif jarig: 587 jaar oud. Om dat te vieren is het Riesling-maand bij markvandewijn. Deze keer staan 6 verschillende Rieslings in de schijnwerpers. Met een ‘bezoek’ aan 5 verschillende wijnbouwgebieden is het ook weer een heerlijke wijnreis door Duitsland.

Riesling Tattoo

Maart 2022

Maart is de maand van typisch Duits

Maart, het voorjaar komt er aan. De vogels zingen weer. De natuur komt tot leven. Deze maand staat in het teken van ‘Typisch Duits’. Zes verschillende wijnen die een prachtig beeld geven van de kwaliteit van Duitse wijnen van dit moment. De mixdoos van maart neemt je mee op wijnreis door 5 verschillende wijnbouwgebieden.

Het voorjaar betekent ook het begin van het nieuwe groeiseizoen. De natuur komt weer tot leven. Sapstromen komen op gang in de wijnstokken. Al snel volgen de eerste bladeren en knoppen. Heel benieuwd wat 2022 gaat brengen!

Duitse wijn kopen

Februari 2022

Februari is winterwijnen maand

Het is al weer februari! Tijd voor stevige winterwijnen en een lekkere stoofpot. Deze maand zijn 6 wijnen waar je echt je tanden in kunt zetten in de aanbieding. Het zijn 3 fruitige witte wijnen en 3 krachtige rode wijnen. Met een ‘bezoek’ aan 6 verschillende wijnbouwgebieden is het een fantastische wijnreis door Duitsland.

Winter in de wijngaard

Januari 2022

Januari is ‘buiten-de-kaart-’ en opruim-maand

Begin januari worden de flessen geteld. Tijdens het jaarlijkse ‘stocken’ vind ik altijd vergeten wijnen. Daarnaast is het tijd om op te ruimen. En zo weer ruimte te maken voor nieuwe aanwinsten en de nieuwe jaargang (2021).

duitse wijn kopen

December 2021

December is Sekt-maand (bubbels)

December is, traditiegetrouw, Bubbels-maand bij markvandewijn.

In december zijn zes verschillende Bubbelwijnen in de aanbieding bij markvandewijn. Uit vier verschillende wijnbouwgebieden. Heerlijk voor bij een Champagne-ontbijt en om het jaar feestelijk af te sluiten.

November 2021

November is Herfstwijn-maand

Herfst: de bladeren vallen, de klok staat weer op wintertijd. De dagen worden snel korter en kouder. Tijd voor een stevige wijn in het glas.

De oogst in Duitsland is afgerond. Door vorst in mei en valse meeldauw in de natte zomer is de opbrengst lager dan in voorgaande jaren. De kwaliteit van de druiven is over het algemeen goed. De 2021 wijnen beloven fruitig te zijn met fijne zuren en een moderaat alcoholpercentage.

Op een aantal percelen hangen nog wat druiven. In afwachting van de eerste matige vorst. Gaat 2021 weer een Eiswein mogelijk maken?

In november zijn zes verschillende Herfstwijnen in de aanbieding bij markvandewijn. Uit vier verschillende wijnbouwgebieden. Stuk voor stuk stevige wijnen.

Zimmerle blauwe druiven

Oktober 2021

Oktober is Pinot Paradise maand

Oktober is de eerste echte herfst-maand. De dagen worden koeler en korter. We zijn weer meer binnen. Tijd voor een goed glas Duitse rode wijn!

De oogst in Duitsland is momenteel in volle gang. De start is zo’n 2 a 3 weken later dan vorig jaar. Door het relatief koele weer zal de oogstduur ook langer zijn dan de afgelopen jaren. Waarschijnlijk worden de laatste druiven (vooral Riesling) eind oktober naar binnen gehaald. De berichten zijn positief. De kwaliteit van de druiven en hoeveelheid lijken goed. Er moet wel streng geselecteerd worden ivm rotting.

Oktober staat in het teken van Duitsland Pinot Paradise. Iedereen kent natuurlijk de Riesling als Koning(in) van de Duitse wijndruiven. De Duitse Pinots (Burgunder) zijn vaak wat onderbelicht. Daarom zijn in oktober zes verschillende Pinots in de aanbieding bij markvandewijn. Uit vier verschillende wijnbouwgebieden. Drink de wijnen licht gekoeld.

Bruegel Spaetburgunder

September 2021

September is Burgunder-maand

September 2021: markvandewijn bestaat 13 jaar! Dit jaar geen bestseller-maand. Door de overstromingen van de Ahr zijn niet alle wijnen beschikbaar. Met name mijn voorraad Bellabianca is heel beperkt. Lukas Sermann geeft begin september door welke wijnen nog verkrijgbaar zijn.

In september zijn 6 verschillende Burgunders (4 witte wijnen, 1 rosé en 1 rode wijn) in de aanbieding bij markvandewijn. Stuk voor stuk vrolijke wijnen uit maar liefst 4 verschillende wijnbouwgebieden. Op een heerlijke nazomer en aanloop naar de herfst. Zum Wohl!

Voor de liefhebbers is er eind september/begin oktober Federweisser. In samenwerking met Weingut Braunewell en Café Brecht laat ik ca. 150 flessen van dit explosieve sap naar Amsterdam komen. Een fles Federweisser (1 liter) kost EUR 6,50. Let op! De voorraad is zeer beperkt en alleen verkrijgbaar bij bestelling voor 25 september. Stuur een email met je reservering (aantal flessen).

Iphofer Kronsberg

Augustus 2021

Augustus is buitenbeentjes-maand

Augustus: het einde van de zomer nadert. Tijd voor wat bijzondere ‘buitenbeentjes’.

Deze zomer laat het weer zich geregeld van zijn slechtste kant zien. Op 15 juli zorgde overvloedige regenval voor een vloedgolf aan water en modder die door het dal van de Ahr (foto onder, op een mooie zomerdag) raasde. Met veel doden (mensen en dieren) en een enorme chaos als gevolg!

Ook de wijnboeren zijn zwaar getroffen. Velen moeten vanaf 0 beginnen. Alles (woning, wijnvoorraad, vaten, machines) is weg of kapot.

Inmiddels zijn er diverse akties in gang gezet om de wederopbouw van het gebied te ondersteunen. Help ook mee. En support mijn favoriete wijnhuis Weingut Sermann in Altenahr.

Steun @weingut.sermann met een sympathieke donatie. IBAN: DE26 5775 1310 1000 5630 21 | Elmar Sermann | Altenahr | Flood Aid Elmar Sermann

In augustus zijn 6 verschillende buitenbeentjes in de aanbieding. Oa. 2 fantastische Scheurebe, een sappige Kerner en een dikke Chardonnay. Een gerijpte (2013!) Frühburgunder en smakelijke Elbling maken het rijtje compleet. Niet alledaags, maar wel heel lekker.

Ahr Juni 2021

Juli 2021

Juli is Zomerwijnen-maand

Juli is dé zomermaand. Het lekkere weer schreeuwt om vrolijke wijnen.

Reizen naar Duitsland is weer mogelijk. Marjan en ik hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt. Eind juni hebben we een korte trip gemaakt naar Braunewell (Rheinhessen, zie de foto van de nieuwe Vinothek hieronder), Fries (Mosel) en Sermann (Ahr). De 2020-wijnen zijn voortreffelijk. Relatief laag in alcohol, veel fruit en mooie zuren. Een perfecte jaargang met een hoog zomergehalte en lange houdbaarheid.

In juli zijn 6 verschillende zomerwijnen in de aanbieding. Uit maar liefst 5 verschillende Duitse wijnbouwgebieden.

Vinothek Braunewell

Juni 2021

Juni is Riesling-maand

Riesling is de koning(in) van de witte druiven! Het is een echte alleskunner. Van droge tot zoete wijn, het hele smakenspectrum komt voorbij. Veel Duitse Rieslings zijn echte terroir-wijnen, waarin vaak de bodem (bijv. leisteen, graniet, kalksteen) een rol speelt in de smaak. Wijn-spijs combinaties met Riesling zijn ook zeer gevarieerd. Droge Rieslings doen het goed bij visgerechten. Halfdroge zijn heerlijk bij de pittige Aziatische keuken. Zoete Riesling smaakt voortreffelijk bij fruitige, zomerse desserts.

In juni zijn 6 verschillende Rieslings in de aanbieding. Uit maar liefst 5 verschillende Duitse wijnbouwgebieden. Een mooie wijnreis door Duitsland. Alle wijnen zijn droog (< 9 gram restsuiker/liter), behalve de Braunewell Riesling Kabinett, die is halfdroog.

FriesWeinbergSchiefer